Recenze I Hledání Aljašky

15. července 2015 v 6:41 | © Gala ♥ |  Knihy
-
,,Jdu hledat velké Možná"
-
Looking for Alaska I Hledání Aljašky
John Green
Novela I Filozofické I Dívčí román
Poprvé vydáno celosvětově: rok 2005
Vydání: Knižní klub (2013), YOLI (2014)
Počet stran: 256


-
Obsah knihy: Románový debut dnes už známého Johna Greena je strhujícím vyprávěním o dospívání a hledání sama sebe. Šestnáctiletý Miles, posedlý sbíráním posledních slov významných osobností a touhou hledat "velké Možná", je spíše outsiderem mezi svými vrstevníky. Jeho život získá zcela novou podobu, když přejde na internátní školu Culver Creek. Zde se rychle spřátelí se svérázným spolubydlícím a okouzlující, naprosto nepředvídatelnou Aljaškou Youngovou. Okamžitě je vtažen do světa, kde se porušují školní pravidla, pořádají různé večírky i provokace. Miles ožívá v dennodenním kontaktu s novými kamarády a stále víc miluje fascinující Aljašku. A tak vývoj směřuje k okamžiku, kdy se všechno nečekaně navždy změní... Živý, naléhavý a nekonečně dojemný příběh. Americkou knihovnickou asociací byl zařazen mezi deset nejlepších knih pro dospívající.
(zdroj: cbdb.cz)
-
Pozor, obsahuje menší spoiler! :)
Můj názor na knihu: Knihu jsem si koupila při květnové návštěvě Prahy, v knihkupectví v obchodním centru Palladium. Stála mě 300 korun českých - nakladatelství Knižní klub. Pořád nechápu, proč jsem si nekoupila tutéž knihu z YOLI, jelikož ta je o padesát kaček levnější, a jelikož má měkkou obálku, tak se lépe čte. Vlastně všechy knížky od Greena mám z Knižního klubu, jen Hvězdy nám nepřály z YOLI - s fotkami z filmu. Ale teď už k samotné knize. Rozhodně je nejlepší od tohoto milého pana spisovatele, to bez debat. Papírová města je z části nudná - ale na film už se těším -, Hvězdy nám nepřály na mě moc smutná, a Příliš mnoho Kateřin teprve budu číst. Ano, Aljaška v půlce knihy umře - proto je kniha rozdělená na část Před a Potom, ale je i tak naprosto užásná a hlavního hrdinu - Válečka a jeho kamarády Plukovníka, Laru a Takumiho jsem si hned zamilovala. Aljaška je úplně jiná než Margo. Rozhodně by mě potěšilo, kdyby tuto knihu také zfilmovali, přece jen má na cbdb.cz lepší hodnocení než Papírová města a Příliš mnoho Kateřin. Hodnotím tedy pěti hvězdičkami z pěti. :)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Sasha Sasha | Web | 15. července 2015 v 6:51 | Reagovat

chystá sa sfilmovať pokial viem :) u mna síce víťazia Paper Towns, ale Alaska je pekna kniha, rozhodne som si ju užila :)

2 Kia Kia | Web | 15. července 2015 v 9:23 | Reagovat

CHystám se na ni už hodně dlouho :)

3 Renda♥ Renda♥ | Web | 15. července 2015 v 15:39 | Reagovat

Knížku jsem četla , a zdá se mi to jako nejlepší knížka od Johna Greena boužel jsem nečetla Příliš mnoho Kateřin :)

PS. Hledám nové účastníky Fashion soutěže ! Nechceš to být právě ty ? :)

4 Minia. Minia. | Web | 16. července 2015 v 16:50 | Reagovat

Vždycky si připadám trochu trapně, když se mám vyjádřit ke knihám od Greena... :/
Mám doma Hvězdy... i Hledání Aljašky, ale ani jednu knihu jsem nedočetla. Nebavilo mě to. :/
Za mě teda zbytečně vyhozené peníze. Další jeho knihu už si bohůžel (?) nekoupím. Přemýšlím, ale že si zkusím přečíst Papírová města a půjčím si ji od kamarádky, tak uvidím no. :-|

5 Minia. Minia. | Web | 16. července 2015 v 16:51 | Reagovat

PS. Dávám si tě do Oblíbených. Moc se mi tvůj blog líbí. :-)

6 Gala ♥ Gala ♥ | Web | 16. července 2015 v 17:26 | Reagovat

[4]: Záleží na vkusu. Mě osobně více baví hororové/fantasy/sci-fi knížky. Neříkám, že ty od Greena jsou špatné, ale není to můj šálek kávy. Papírová města jsou docela dost na přemýšlení, ale zabaví tě a za každou cenu budeš chtít vědět, jak dopadnou - pokud si to předtím nepřečteš na internetu, že ano. :D Aktuálně čtu Příliš mnoho Kateřin - asi nejhorší kniha. Nudná, bez pointy, a vůbec jsem ji nepochopila. :-? Hledání Aljašky jsem přečetla za pár hodin, líbil se mi děj, i když na konci knihy se mlelo pořád to stejné. Nejspíš je to autorův styl - snaží se oddálit konec. Alespoň mně to tak přijde.

[5]: Děkuju mooc. :)

7 Ronnie Sparks Ronnie Sparks | E-mail | Web | 16. července 2015 v 18:32 | Reagovat

Moc jsem ji chtěla, ale po několik recenzích ji asi nechci :-D nevím no, přestala mě lákat :-)

8 Minia. Minia. | Web | 16. července 2015 v 18:50 | Reagovat

[6]: Líp bych to nenapsala. Můj vkus to není a mně osobně se jeho knihy teda moc nelíbí. Vždycky si připadám, tak divně, když ho lidí chválí a já ho prostě nemusím. :/
Ty Papírová města zní dobře, tak snad mě konečně nějaká jeho kniha zaujme. :D

Odpověď na tvůj komentář u mě na blogu: Rozhodně nejlepší seriál ze všech. ♥
I když vidíš ty spoilery kolem sebe, tak ti to stejně většinou neřekne to, co přímo ten díl. :) :D A já teda nevím, kdo je -A ani po těch 6ti sériích. :D Vím jen jméno a tak, ale wtf? Kdo to je? :D Už chci vědět, jak vypadá aspoň. :D A taky jsem zvědavá na jeho příběh, který nás má dojat. :)
Všechny holky jsou skvělé. Nejvíc mám ráda asi Ariu, na zbytek nemám hodnocení, jsou prostě všechny stejně dokonalé. :D Hlavně na hlášky od Hanny se můžeš těšit. :D :)

9 Flor Flor | Web | 17. července 2015 v 7:12 | Reagovat

Moje nejoblíbenější knížka vůbec. :)

10 kathika kathika | E-mail | Web | 17. července 2015 v 9:08 | Reagovat

Ja som si tú knižku objednala do Anglicka k tete (samozrejme že anglicky :D ) a som zvedavá, že aká bude :) Zatiaľ všetky sa mi od neho páčili a aj Papierové mestá boli pre mňa fajn. :)

11 Melanie | bymels.blog.cz Melanie | bymels.blog.cz | Web | 17. července 2015 v 13:17 | Reagovat

On už je fakt všude. :-? Já nevvhápu, co na tom všichni vidí. Jediná kniha, která mě od něj zaujala, protože mi připoadá trošku jiná, tak jsou papírová města a tu budu mít doma. Jako jedinou a nebude mě hryzat svědomí, že jsem vrazila peníze do chlapa, který si to nezaslouží. Nejdříve přišlo Hvězdy, jako já nevím.. klišé příběh o kterém je jasné jak skončí a napsané tak, že to nepřinese nic citového. A film taky, akorát tam dorvali nesympatické herce, což to srazilo ještě víc -.-

12 Christen Christen | Web | 17. července 2015 v 17:30 | Reagovat

Děkuji :-) ano, dneska asi do Pondělí otevřu objednávky :-)

13 Claire Claire | E-mail | Web | 17. července 2015 v 20:28 | Reagovat

Ano, tuhle knížku jsem taky četla, skvělý kousek. :)

Tobě přišla Papírová města nudná? Já jsem si je naopak strašně užila, a vzhledem k tomu, že jsem četla i Walta Whitmana Stébla trávy, bylo to vysloveně kombo :) Strašně se těším na další překlad.

Moc povedená recenze! :)

14 LinDa☮ LinDa☮ | Web | 17. července 2015 v 21:19 | Reagovat

Veľmi sa mi tá kniha páčila, ale Na vine sú hviezdy sa mi páčila ešte viac. Teraz čítam Papierové mestá, som tak v tretine, tak potom uvidím, čí zmení poradie :) :)

15 Slečna Caroline Slečna Caroline | E-mail | Web | 17. července 2015 v 22:45 | Reagovat

Od Greena jsem ještě nic nečetla, ale uvidím - docela mě jeho tvorba zaujala. :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Všechny fotografie jsou focené adminkou, pokud ne, je u nich uveden zdroj. Gify a obrázky většinou hledám na we♥it.